Kürtőskalács

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 tk. só, 2 ek. cukor, 3 dl tej, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg friss élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, kb. 30 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor

Egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a 2 ek. cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejet és az olajat, beleütjük a tojást, ráreszeljük a citrom héját., és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Kissé lágyabb, de jól gyúrható, nem ragacsos tésztát készítünk. Amikor nem ragad az edény oldalához vagy a kezünkhöz, kiolajozott tálba tesszük, lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Kézzel ujjnyi vastagságra lapítjuk, majd éles késsel kb. 1-1,5 cm széles csíkokra szabdaljuk. Olvasztott vajjal megkenjük a tésztasütőfát, egyenletesen rátekerünk annyi tésztát, amennyi ráfér, és addig hengereljük a gyúródeszkán, amíg hézagmentessé válik. Ha nincs ilyen formánk, akkor alufóliával körbetekert sörös dobozzal helyettesíthetjük. Ezután lekenjük olvasztott vajjal. Tálcára terítjük a vaníliás cukorral elkevert cukrot, és a tésztát meghempergetjük benne. Gyakori forgatás mellett sütőben ropogósra sütjük a kalácsot. ezután fahéjjal vagy dióval elkevert cukorba forgatjuk. Végül lehúzzuk a sütőfáról, és függőlegesen rácsra állítjuk, hogy a belsejéből a gőz távozni tudjon. Meg lehet sütni faszén felett is.

Beküldő: Dr. Kovács Nóra