top
left
Hirek Fotok Sajto akadalymentes
Hírek

Információs szolgálat a hulladéklerakók felszámolása kapcsán

Március hónaptól él az Izsák és Térsége Rekultivációs Önkormányzati Társulás tagtelepülésein található települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja projekt kapcsán felmerülő kérdések számára nyílt információ email-cím. A projekttel, vagy a hulladéklerakókkal kapcsolatosan bármilyen kérdésre a rekultivacio@izsak.hu email címen kaphatnak választ az érdeklődők.


Gyerekek ismerkedtek a felelős hulladékkezeléssel
Szelektív hulladékgyűjtés fontosságára valamint az illegális hulladéklerakás veszélyeire hívta fel a figyelmet szeptember közepén az elsősorban gyermekek részére rendezett interaktív játékpavilon Izsák főterén.
Az Izsák és Térsége Rekultivációs Önkormányzati Társulás tagtelepülésein található települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja projekt részleteit a Sárfehér napok keretében ismerhette meg a lakosság, ennek keretében találkozhattak a gyerekek az interaktív, ismeretterjesztő játékkal.
A játék célja az volt, hogy az ügyességi feladat elvégzése során rögzüljön a szelektív hulladékgyűjtés fontossága, valamint annak tudata, hogy a hulladék kezeléséért, lerakásáért és lehetséges újrahasznosításáért valamennyien felelősök vagyunk.


Kilenc környezeti veszélyforrás szűnik meg

Fülöpszálláson, Hartán, Izsákon, Kaskantyún, Kunadacson, Orgoványon Solton Szabadszálláson és Újsolton szűnik meg a talajra és vízre egyaránt veszélyt jelentő korábbi, már nem használt települési hulladéklerakó. A Környezet és Energia Operatív Program keretében, uniós támogatással megvalósuló közel egymilliárdos fejlesztést sajtótájékoztató keretében mutatta be Izsákon Mondok József polgármester.

Körülbelül 2800 kétszobás lakásnyi területen szünteti meg Izsák és további nyolc Bács-Kiskun megyei település a talaj- a víz és a környezetszennyezés veszélyét 2011 őszére. A 196,14 ezer négyzetméternyi, többségében már évek óta használaton kívül álló hulladéklerakók nemcsak a közvetlen környezetre, de a szél és a talajvíz miatt a településeken élő mintegy 31 ezer lakos életkörülményeire is negatív hatással voltak.

Az Izsák és Térsége Rekultivációs Önkormányzati Társulás 2009-ben nyert 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást a Környezet és Energia Operatív Program keretében az EU Kohéziós Alapjából az izsáki regionális hulladékgazdálkodási rendszer települési szilárdhulladék-lerakóinak térségi szintű rekultivációjára, melynek munkálatai 2010 őszén kezdődhetnek meg.

A telepek felszámolása nemcsak a talaj- és vízszennyezés veszélyét szünteti meg, de megszűnik a kellemetlen látvány és szag, a szél nem tudja a közelben lévő kertekbe, ingatlanokra fújni az eseteges fertőző hulladékot, illetve a guberálásból vagy gyerekek kalandvágyából születő balesetek is megelőzhetőek lesznek az őrzés nélküli telepek felszámolásával.

Kofi