1. A nemzeti érték megnevezése
IZSÁKON SZELEKTÁLT KAJSZIBARACKOK
2. A nemzeti érték szakterületi besorolása
AGRÁR- ÉS ÉLELMISZER GAZDASÁG
3. A nemzeti érték fellehetőségének helye
IZSÁK
4. A helyi értéktárba vétel sorszáma, ideje: 1/12/2015
A Sárfehér szőlő mellett Izsák két kajszibarack fajta szülőhazája is. A híres nemesítő, Nyújtó Ferenc az 1950-es évek elején Izsákon szelektálta a Ceglédi bíborkajszit és a Ceglédi óriást. Sajnos a nevekből nem derül ki (mivel ceglédi fajták Izsákon kialakult változatairól van szó), hogy e két igen zamatos és tetszetős gyümölcsnek Izsák a szülőhazája. Viszont sokan termesztik mind a mai napig Izsákon is.
Ceglédi bíborkajszi: Július közepén érő, friss fogyasztásra és befőttnek is kiváló fajta. Gyümölcse nagy, megnyúlt, oldalról lapított, narancssárga színű, a napos oldalán élénkpiros fedőszín alakul ki. Húsa középkemény, színe narancssárga, rostos, bőlevű, kiváló ízű. Fája erős növekedésű, nagyméretű, szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos fajta. Érési ideje július első fele.
Ceglédi óriás: Fája középerős növekedésű. Sudaras, fordított kúp alakú, közepesen sűrű koronát nevel, ágai merevek, felállóak. Téli lehűlésekre kevésbé érzékeny. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, megnyúlt, kissé lapított tojásdad alakú. Héja narancssárga, napos oldalán élénk kárminpirossal mosott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes. Érési ideje július közepe.
Mindkét fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, befőttnek és lekvárnak.